20 kikötő a Tisza-tónál

Egy csokorba gyűjtöttük az összes Tisza-tavi kikötőt és megpróbáltuk csoportosítani az őszi időszakban nyújtott szolgáltatásaik szerint azokat. Lesznek olyanok, melyek téli és nyári időszakban is használhatók egyaránt, lesznek, melyeknek bőséges turisztikai szolgáltatásik vannak, s olyanok is, amik izgalmas helyeken, például holtágba épültek.

Összeségében három féle kikötővel találkozhatunk a Tisza-tónál. Az első és a Tisza-tóra érkezők számára talán a legfontosabb kikötőtípus  alapvetően tipikus turisztikai szolgáltatásokkal (is) foglalkozik. Ezekben lehet horgászfelszerelést, csónakokat bérelni, vízitúrákat, csónakos és kishajós kirndulásokat szerveznek, vízisporthz tudunk kajakot és kenut, sőt akár jet-skít és más vízisporthot köthető eszközökez bérelni, lehet kerékpárt kölcsönözni. Ezeken a helyeken szállást is tudunk foglalni. A második típusú téli – nyári üzemű, azaz a Tisza-tavat meghatározó két alapvető vízállásnál is használható kikötő. Tudni érdemes, hogy a  téli vízszint általában november 1. és április 15. között, míg a  nyári vízállás április közepétől a vízeresztés kezdetéig jellemzi a Tisza-tavat. A harmadik típus a medencés-folyóvízi kikötő, azaz élő folyószakaszon található, csatornában vagy valamelyik holt-mederben, tározótérben, esetleg mesterségesen épített belső medencével rendelkezik. Jellemző összefüggés van a téli-nyári vízszinttel. 

1.       Városi Kikötő, Tiszafüred
A Tiszafüredi Holt-Tisza partján található. Tipikus horgászkikötő, mely csak nyáron üzemel, jellemzően horgászathoz kapcsolódó szolgáltatásai vannak.

2.       Horgászcentrum, Tiszafüred
A Tiszafüredi Holt Tisza partján található. Alapvetően horgászkikötő, kis kapacitással szervez ökotúrákat is. Csak nyári vízszintnél üzemelő tavi kikötő.

3.       Albatros Kikötő – Tiszafüred
A VIII. sz. öblítőcsatornában található meg. Csak nyári vízszintnél üzemel, a nagy kikötők közé tartozik. Mind horgászturizmusban, mind ökoturizmusban jelentős szolgáltatásai vannak, legtöbb beülővel rendelkezik kajak-kenu téren. Több különböző kategóriájú szállásszolgáltatása is van.

4.       Kormorán Kikötő - Tiszaörvény

Folyóvízi és medencés kikötési lehetőséggel télen-nyáron üzemel. Jelentős a szálláshely kapacitása, saját vendégházai bérelhetők, mint ahogy a vízre épített kis bungallók is. Nagyobbrészt horgászturisztikai szolgáltatásokat nyújt és sportcélú hajók is szép számban megtalálhatók.

5.       Szabics Kikötő, Tiszaörvény
A Tisza-tó legnagyobb kikötője. Dominál az ökoturizmus. Szolgáltatásaihoz tartoznak a tanösvények is. Folyóvízi és medencés kikötő is, mely egész évben üzemel.

6.       Katamarán Kikötő, Tiszaörvény
Belterjes, egész évben üzemelő, talán inkább „klubszerű" kikötő. Komolyabb ökotúrák nincsenek.

7.       Aranyosi Kikötő, Tiszaszőlős
Egész évben üzemelő folyóvízi kikötő, ahol jelentős az ökoturizmus is. Az Albatros Kikötő téli üzemszünetében a horgászok jelentős része itt tárolja a csónakját.

8.       Derzsi Kikötő, Tiszaderzs
Szinte kizárólag horgászkikötő, folyóvíz közelében van, de medencés kikötő, nincsenek ökoturisztikai szolgáltatásai, egy elég nagy horgászkikötő.

9.       Abádi Kikötő - Abádszalók
Horgászkikötő ökoturisztikai szolgáltatásokkal, több hivatalos túráztató is onnan dolgozik. Medencés, szezonálisan működik.

10.   Szalók Yacht Club, Abádszalók
Az Attila Öbölben található egyértelműen sport kikötő, mely csak szezonálisan, nyáron működik.

11.   Retro Kikötő, Kisköre
A Jászsági Főcsatorna torkolatában létrehozott kis kikötő, mely télen is használható.

12.   Tiszanána-Dinnyéshát Kikötő
A Dinnyésháti „horgászfalura" épült folyó közelében található medencés kikötő, csak nyári vízszintnél használható, kissé belterjes kikötő szabadvízi stranddal sok horgászcsónakkal.

13.   Tündérrózsa - Sarud
Elsősorban horgászkikötő, medencében van, egész évben használható.

14.   Neptun Kikötő, Újlőrincfalva
Tavi horgászkikötő, csak nyáron használható.

15.   Csicsman Kikötő, Poroszló
Viszonylag jelentős az ökoturizmus, sok horgászcsónakot tárolnak, télen is használható.

16.   Delfin Kikötő,  Poroszló
Télen nem használható, hivatalosan is jelentős az ökoturizmusban betöltött szerepe, a vízi sétány hivatalos beszállító partnere.

17.   Tisza-tavi Ökocentrum Kikötője, Poroszló
Az egyetlen tisztán ökoturisztikai kikötő, bértárolás nincs, csak saját hajók tárolására használt, és csak nyári vízszintnél működő kikötő.

18.   Fűzfa Pihenőpark, Poroszló
Csak nyári víznél használt kikötő közel a 33-as főúthoz, a Százöles-hídhoz. Medencés kikötő, saját vendégeiket túráztatják elsősorban, így értelemszerűen erős a szállászolgáltatása.

19.   Szivárvány Kikötő, Tiszavalk
A Nyárád-ér végében található, egész évben működő kikötő, mely Borsodivánka felől közelíthető meg a legegyszerűbben. Tisztán horgászkikötő.

20.   Non-Stop Kikötő
Jelenleg nem üzemel.