Nyugat-Dunántúl – a nyugati végek régiója

Nyugat-Dunántúl: egy olyan régió, melyet könnyű elérni, de nehéz elhagyni. Négy országgal határos, hét nyelven beszélő, közúton, vasúton, repülőn könnyen elérhető, kerékpáron és gyalog sok helyen bejárható a Nyugat-dunántúli régió. Lakhelyüket szerető és féltőn óvó, településüket virágokkal díszítő lakói várják az ide érkező vendégeket.

A régiót három megye - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala (a Balaton környéki területet leszámítva) – alkotja az ország nyugati határa mentén; szomszédaink Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország. Járt már nálunk? Ha nem, ismerkedjünk együtt a Pannon dombok által nyújtott csodás élményekkel!

A Nyugat-Dunántúl az M1-es és M7-es autópályán, valamint a 8-as főúton közelíthető meg gépkocsival.

A régiót jelenleg több nemzetközi vasúti fővonal érinti, amelyek biztosítják a kapcsolatot a főváros és a szomszédos országok között Hegyeshalom, Rajka, Sopron, Szentgotthárd, Bajánsenye, Murakeresztúr határátkelőkön keresztül. Az észak-déli vasúti összeköttetésben nagy szerepe van a Győr–Celldömölk–Szombathely, Sopron–Szombathely, Szombathely–Nagykanizsa vonalaknak. A régióban két vasúttársaság van jelen: a MÁV és a GYSEV.

A régióban két jelentős, regionális szerepkörű repülőtér található. Az egyik a Balaton melletti Sármelléki repülőtér, a másik a Győr melletti Pér repülőtere, de számos vendég érkezik a közeli Bécs, valamint Pozsony repterére is.

Számos kiváló célpont mutatkozik a kerékpárosoknak, akár a Szigetközben, a Fertő-mentén, az Írottkő Natúrparkban, az Őrségben vagy a dimbes-dombos Zalában túráznak a kiépített és táblázott kerékpárutakon. Az aktív turizmus kedvelői, apróktól a legnagyobbakig, kipróbálhatják magukat az Alpokalja kalandparkjában.

Magyarország egyedülállóan gazdag termál- és gyógyvizekben, ezeknek a természeti kincseknek jelentős része a Nyugat-Dunántúlon található – ha megfáradt a túrázásban és feltöltődésre, megújulásra vágyik, látogassa meg valamelyik fürdőnket, és biztos nem fog csalódni!

A régióban két Világörökség (Pannonhalma és Fertő-táj Világörökség), két Nemzeti Park (Fertő-Hanság Nemzeti Park és Őrségi Nemzeti Park), két EDEN díjas terület (Írottkő Natúrpark, Őrség) található. 23 olyan kiemelt rendezvényt tartunk számon, mely egyedi, hiteles élményt kínál a minőségi szórakozás kedvelőinek – legyen szó az egyik legnagyobb, magyarországi könnyűzenei fesztiválról, a soproni VOLT Fesztiválról, vagy akár a „szerek és porták" őrségi fesztiváljáról, a Hétrétország fesztiválról.

A régiónkba látogatóknak érdemes megkóstolni a soproni babos ételeket, a kőszegi gesztenyét, az őrségi dödöllét, és tökös-mákos rétest, a zalai prószát.

A régió lakói szeretettel gondozzák, csinosítják környezetüket és tisztelettel várják az idelátogatótól, hogy ők is vigyázzanak virágos térségünkre.


Tourinform irodák a régiókban >>