Várak, kastélyok a Királyi régióban

Bármerre indulunk a Közép-dunántúli régióban, mindenütt találkozunk a magyar történelem gazdag örökségével, melynek beszédes emlékei, a várak és kastélyok több évszázad történelméről tanúskodnak.

Pápán az Esterházy-kastély időutazásra hívja látogatóit. Bepillantást nyerhetünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. A grófok és grófnők nemcsak képeken láthatóak, hanem meg is elevenednek.

A királynék városában, Veszprémben elénk tárul a Veszprémi vár barokk épületegyüttese. Múzeumok, modern művészeti galériák és egyházi műemlékek csábítanak felfedezésre.

Székesfehérváron, a Bory-vár, egy csodálatos „ékkő", lenyűgöző látvánnyal és a szerelem atmoszférájával. Bory Jenő, művész – a vár tervezője, építésvezetője és kőművese – még életében felépíttette saját emlékművét és múzeumát.

Fehérvárcsurgón igazi gyöngyszemként áll a parkban megbújó Károlyi-kastély. A Franciaországból visszatért gróf és családja gondos házigazdaként várja kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel a kastély értékeire kíváncsi látogatókat.

A Vértesben kirándulóknak érdemes felkeresni Mórt, az ezerjó hazáját, ahol a Lamberg-kastélyban a „sváb szoba", a Wekerle Sándor emlékszoba és az „Ezerjó Pince – Galéria is megtekinthető. Az Országos Kéktúrát járók is érintik a vértesi sziklatetőn magasodó, több mint hétszáz éves csókakői várat. A vértesi várrendszer fontos láncszemét képezte Csókakő mellett Gesztes vára is Várgesztesen.

A Gerecse felé tartva, kihagyhatatlan látnivaló a vizek városa, Tata. Az Öreg-tó partján vízi vár áll. Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt. 

Nádasdladányban az angol neogótikus Nádasdy-kastély a Tudor-stílusú rezidenciákat idézi. A kastély előtt állva, olyan érzése támad, mintha Angliában járna.

Festői környezet fogadja, ha ellátogat a dégi Festetics-kastélyhoz, hazánk legnagyobb angolparkjába vagy a martonvásári Brunszvik-kastélyba, a „magyarországi Beethoven kultusz" központjába.

Barangoljon a Királyi régióban és fedezze fel ezt a rejtelmes, régi világot!