Hasznos információk

A következőkben szeretnénk a látogatóink figyelmébe ajánlani néhány hasznos információt, melyekre szükségük lehet utazásuk során.

Megközelítés

A Királyi régió fekvése miatt autóval jól megközelíthető: nyugat felől a 8-as főúton, észak felől a 81-es főúton, Budapestről az M7-es autópályán és a 7-es főúton, keletről Budapesten keresztül az M3-as autópályáról, dél felől pedig az M6-os autópályán. Utazása előtt érdemes ellátogatni a http://internet.kozut.hu/utinform weboldalra, ahol tájékozódhat az esetleges fennakadásokról, útlezárásokról.

Vonattal a MÁV menetrendszerinti járataival közelíthetőek meg a régió városai, közvetlenül vagy átszállással. Jegyárak és menetrend információ: www.mav-start.hu

Autóbusszal is eljuthatnak a kedves látogatók a kívánt célállomásra, a menetrendszerinti járatokkal kapcsolatban a www.volan.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Időjárás

A régió időjárásával kapcsolatos információk a www.met.hu, a www.idokep.hu, a www.omsz.hu és a www.koponyeg.hu weboldalon találhatók.

Mikor érdemes ide utazni?

Az év bármely időszakában! Az érdeklődőket télen-nyáron érdekes programokkal várja a Királyi Régió. A Velencei-tó a nyári időszakban kellemes 25-26 fokos hőmérsékletű vizével várja a fürdőzőket, télen pedig a jégkorcsolyázók kedvelt helyszíne. A régió gyógyfürdői, wellness szállodái a fedett fürdőrészekkel egész évben várják a látogatókat.

Viharjelzés a Velencei-tónál

A Velencei-tavon minden év április 1-től október 31-ig vihar-előrejelző, illetőleg viharjelző szolgálat működik. A viharjelzés figyelemmel kísérése saját biztonságunk szempontjából fontos!!!

Az I. fokú viharjelzés

(figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) - percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. Erős szél (40-60 km/ó) Nagyobb hullámok jelennek meg, csónakok csak partközelben lehetnek.

A II. fokú viharjelzés

(figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos. Viharos szél: (60-80 km/ó) Nagy, tarajos hullámok jelennek meg. Csónakkal nem lehet a vízre menni, nagy vitorlások is csak a megfelelő intézkedések mellett.
Erős vihar: (80-100 km/ó) Hatalmas hullámok láthatóak, a hullámok tetejéről\"elporzik \" a víz. A motoros hajóknak is partra kell térniük.

Orkán: (100 km/ó fölött) Porzó víz, vízfüggöny alakulhat ki. A víz fölött a látástávolság 0 méter. Csak speciális mentőhajók mehetnek a vízre.

Kapcsolat:

Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Cím: 8000 Székesfehérvár, Piac tér 12-14.
Telefon: 06-22-370-051
Fax: 06-22-370-063
E-mail: rmiszfvar[kukac]itthon.hu
Honlap: http://itthon.hu/kozepdunantul

Tourinform és turisztikai információs irodák a régióban:

A régióban több Tourinform iroda is várja az érdeklődők kérdéseit. A következő városokban segítik naprakész információkkal a tájékozódást: Dunaújváros, Gárdony, Komárom, Pákozd, Pápa, Sümeg, Székesfehérvár, Tata, Velence, Veszprém, Zirc; Mór

További információ: www.tourinform.hu