Hasznos információ, tippek

Magyarország legnagyobb régiójába Budapestről autóval leggyorsabban az M5-ös autópályán juthatunk el, amelyen Kecskemét 45 perc, míg Szeged kb. 1,5 óra alatt elérhető. A régió nyugati határa a Duna, amelyen nemzetközi hajójáratok is közlekednek, Baján nemzetközi folyami kikötő található.

 A Mahart Passnave az év folyamán több hajókirándulást szervez Solt-Révbérpusztára és Kalocsa-Hajósra.

Kényelmes Intercity vonatok és távolsági autóbuszok is indulnak a fővárosból a Dél-Alföldre, a menetrendek az interneten megtalálhatóak.

A régió légi úton is elérhető, a Békés Airport és a Szegedi Repülőtér kb. 50 fős gépek fogadására is alkalmas, de sportrepülők a jakabszállási, a kiskunfélegyházi és a szentesi repülőtéren is landolhatnak. Kisebb repterek találhatók még Baján, Kiskőrösön, Ballószögön, Matkópusztán, Szatymazon és a Szarvas melletti Kákahalmon.

A nagyobb városokban (Baján, Kecskeméten, Szegeden, Békéscsabán) fejlett a tömegközlekedés, Szegeden az autóbuszok mellett villamos és troli is szállítja az utasokat. A városok megismerésének azonban legkörnyezetkímélőbb (és legizomnövelőbb) módja a kerékpáros városnézés, ehhez Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán is bérelhetünk biciklit.

Mikor menjünk?

A Dél-Alföldön minden évszakban talál pihenési lehetőséget a vendég. A vízpart szerelmeseinek a legideálisabbak a nyári hónapok, viszont a régió kényeztető kezeléseket nyújtó gyógyhelyei és wellness szállodái valamint a nagyobb élményfürdők egész évben nyitva tartanak. A szabadtéri programokat keresők, a kerékpározók, túrázók számára kora tavasztól egészen az őszi fagyok beálltáig számtalan lehetőséget kínál a régió. Egy jó gasztrotúrára vagy kul-túrára pedig bármikor felkerekedhetünk! A várható időjárásról az Országos Meteorológiai Intézet honlapján tájékozódhatunk.

Hol tudunk megszállni?

A Dél-Alföld jellemzésére legjobb szó a „változatos" és ez a szálláshely-kínálatra is vonatkozik. A kempingektől és falusi szálláshelyektől a négycsillagos szállodákig minden megtalálható! A régió egyik specialitása az attrakcióval kombinált szálláshely: több élményfürdőben található kemping, faház (Kiskunmajsa, Tiszakécske, Füzesgyarmat, Szentes, Kiskőrös, Kiskunhalas, Nagybaracska) vagy szállodai közvetlen összeköttetés (Orosháza-Gyopárosfürdő, Szeged, Mórahalom). Több falusi szálláshely kínál valamilyen kézműves-foglalkozást, lovasprogramot vagy belekóstolhatunk a tanyasi életbe. Legkülönlegesebbek az ópusztaszeri jurtaszállások, ahol a vendégek éjjel a nyitott jurtatetőn át láthatják a csillagos eget és hallják a lovak mozgásának neszeit, így a természettel harmóniában, a lovakkal testközelben pihenhetnek, ahogy egykor őseink, több mint 1000 éve.

Tourinform irodák a régióban >>