Kultúra

Zsidónegyed titkai

Zsidónegyedként a 6. és 7. kerület belső részét nevezzük. A 18. század végétől ezt a városrészt nagyrészt zsidók lakták, sokáig egyfajta város volt a városon belül. A környék ma is őriz valamennyit a régi idők hangulatából: flódni illatával és klezmer hangjaival csábítja a felfedezőket.

Örökségünk, amit mi adunk a világnak

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. Két évvel később, 1987-ben ott találjuk az UNESCO Világörökségi Listáján a Margit hídtól egészen a Szabadság hídig terjedő partszakaszt.

Épített örökségünk Budapest környékén

A főváros környékén található épületeket is "ajánlottan kötelező" jelleggel kirándulásaink célpontjává tehetjük: Árpád-kori, a török hódoltság alatt épült emlékeket, barokk kastélyokat vehetünk szemügyre, melyeket izgalmas programok is kísérnek.

Hidak a múltból a jelenbe: múzeumok

Budapesten és környékén a nagy országos közgyűjtemények mellett számos megyei múzeum, galéria és magángyűjtemény - mint például az Aranymúzeum - csalogatja falai közé a kulturális barangolásra érkező látogatót.

Titkok a Budapest alatti világból

Mint minden város, így Budapest is számtalan titkot rejt. De a magyar főváros annyival különlegesebb, hogy nemcsak az utcák, terek és házak beszédesek. Alattunk ugyanis rejtőzik egy másik, még saját lakosai előtt is kevésbé ismert, barlangokkal, járatokkal teli világ. Ezeknek a földalatti járatoknak a hossza meghaladja a 140 km-t. Hogy hogyan keletkeztek: ennek fogunk utánajárni következő összeállításunkban.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Fedezd fel Budapest legszebb temetőit

Talán elsőre bizarul hangzik a temetőlátogatás, mint szabadidős program, de a hazánkban több olyan temető is van, amit érdemes megnézni, annyira szépek. Budapesten is van néhány ilyen – ezeket szedtük össze nektek most.

Budapest gyönyörű sírkertjei

Folytatva előző összeállításunkat, most ismerjük meg a főváros csodaszép mauzóleumait - köztük Deák, Kossuth vagy Batthányi sírboltját -, a leghíresebb parcellákat és a Mártírok temetőjét.

Top 10 kastély Budapesten és környékén

Kastélyok varázslatos világa sokak fantáziáját megmozgatta már. Sőt filmforgatási és fotózási helyszínként is keresett helyszínek. Budapesten és környékén elképzelhetetlenül sok kastély áll a mai napig. Viharos történelmük dacára sem lettek végleg az enyészeté. Többen közülük pompázatosan helyreállítva és megújult funkcióval várják a látogatóikat, vendégeiket.

A gasztrokultúra újhulláma

Miről szól a magyar konyha forradalma? A magyar bor és a magyar pálinka: klasszikus értékek 21. századi köntösbe öltöztetve, újragondolva és elegánsan tálalva. Íme a klasszikus bisztrók reneszánsza és a magyarosság ízforradalma.

A 10 legszebb panorámás hely Budapesten

Persze, mindannyian rajongunk a szép panorámáért, a kilátókért, a város fölött zajló bulikért, a tetőteraszokért, ahonnan éjszaka ellátunk a kivilágított Várig, a Lánchídig, nappal pedig lehengerlő képeket tudunk készíteni az alattunk elterülő városról. Össze is szedtük hol és honnan a legjobb letekinteni Budapestre.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább