Látogatható barlangjaink

Budapesten és környékén több barlang várja a látogatókat. Akad, amelyikben overallba bújva, kiépítetlen járatokban kalandozhatunk, máshol akár kerekesszékkel is bejárhatjuk a földalatti világ egy részét. Szórakozás, sport, gyógyulás a föld alatt!

Szemlő-hegyi barlang

Budapest határain belül két barlang is várja a földalatti világra kíváncsi látogatókat. A Szemlő-hegyi barlang a budai barlangrendszer részét képezi, és 2200 m hosszúságot kitevő feltárt járataiból mintegy 250 méter a vezetett túrával bejárható szakasz.

A fokozottan védett barlang a főváros talán legérdekesebb természeti képződménye. A gyönyörű ásványkiválásokkal tarkított túraútvonal könnyűszerrel bejárható a kialakított betonútnak és lépcsősoroknak köszönhetően, így nem véletlen, hogy a kisgyermekes családoknak egyik kedvelt célpontja. A barlang különlegességei az Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválások és gipszkristályok, de a körülbelül 40 perces barlang-séta előtt és után is akad bőven program: igényesen kialakított interaktív kiállítás, geológiai tanösvény és játszótér várja a látogatókat.

Nyitva tartás: kedd kivételével minden nap 10:00 - 16:00 között
Hőmérséklet a barlangban: 12°C

Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer

Fővárosunk másik föld alá rejtett kincse a Pál-völgyi barlangrendszer, ami mára több mint 30 km hosszú feltárt szakasszal büszkélkedhet. A túraútvonal ebből 500 m, mivel azonban meredek tyúklétrás szakasza is van, az itt tett látogatás alsó korhatára 5 év. A hasadékszerű folyosókon sétálva nemcsak látványos cseppkövek, de kalcitkristályok, kagylólenyomatok és mesébe illő (és ezért nem ritkán mesebeli névvel ellátott) szikla alakzatok ejtik ámulatba a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Pál-völgyi barlangban lehetősége van bárkinek, barlangász előképzettség nélkül is barlangtúrát tenni. A szükséges felszerelést (overall, sisak, sisaklámpa) a barlang biztosítja az előzetesen bejelentkezőknek, részünkről már csak a helyenkénti kúszás-mászás és a kivilágítatlan, eredeti állapotában bejárható barlang iránti kíváncsiság és lelkesedés fog kelleni a 2-3 órás túrához.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00 - 16:15 között
Hőmérséklet a barlangban: 10°C

A barlangrendszer részét képező Mátyás-hegyi barlangban tett túra kiváló alternatíva azoknak, akik esetleg már jártak a Pál-völgyi barlangban, többféle kalandtúra lehetőség és útvonal közül is választhatnak az érdeklődők.

Sátorkőpusztai-barlang

A nagyközönség által kevésbé ismert a Sátorkőpusztai-barlang, amelyhez a Pilis-hegység felé kell venni az irányt. A barlang gondozója és üzemeltetője a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), a látogatással kapcsolatosan is náluk kell jelentkezni. Látogatási rendje a fentiektől eltér, az év folyamán 7 olyan hétvégét tüntet fel az üzemeltető, amikor előzetes egyeztetés szerint egyéni vendégek vagy kisebb csoportok is látogatást tehetnek a barlangban. Nagy létszámú csoport esetén eltérő időpont is megbeszélhető. A barlang 1993 óta látogatható overallos barlangtúra keretein belül, barlangász irányításával, nagyjából 2 órás időtartamban. A közepesen nehéznek számító barlangtúra során arra kell számítani, hogy a barlang alsóbb szakaszainak állandó hőmérséklete 13°C körül alakul.

Solymári-ördöglyuk barlang

Végül, de nem utolsósorban a Budapest és környéke régióban a negyedik, nagyközönség számára is látogatható barlang a Solymári-ördöglyuk barlang, amely a Budai-hegység északi részén található. Az 5,5 km hosszú barlang mélysége 78 m, hévizes eredetű. A barlang mai képe leginkább keskeny, magas folyosókkal és ezeket összekötő szűk járatokkal jellemezhető, a hasadékok találkozásánál tágabb termekkel, és számtalan cseppkő-képződménnyel, borsókő-kiválással. Látogatóknak jelentkezni az IBBS Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesületnél lehet. A barlangba a baráti társaságok mellett elsősorban asztmás, légúti allergiás gyermekeket várnak, 7 éves kortól, hitvallásuknak és küldetésüknek fő célja, hogy a mozgástól gyakran visszatartott asztmás gyermekek is olyan sportterápián vehessenek részt, amely testi és pszichés fejlődésüknek a leginkább megfelelő.

A barlangokra általában is jellemző, hogy Földünk azon kevés helyei közé tartoznak, ahová a káros szennyezőanyagok, allergének és fertőző mikroorganizmusok még nem jutottak el, ezért kristálytiszta a magas páratartalmú levegő. A levegő ezen túlmenően magas ásványi anyag tartalommal, és magas negatív ionkoncentrációval is hozzájárul ahhoz, hogy már néhány látogatás éreztesse jótékony hatásait. További általános információk a barlangtúrázásról ITT.